4 Ağustos 2014 Pazartesi

Eşcinselliği muhafazakarlığa alet etmeyin

Bugünlerde AKP'li LGBTİ'ler tekrar gündemdeler. Bu konuyla ilgili daha önce de bir yazı yazmıştım. Ne yazdığımı hatırlamıyorum bile. Tek bildiğim, muhafazakarlıkla eşcinselliğin yan yana olmasının tek kelimeyle saçmalık olduğu. Olmaz kardeşim olmaz! Muhafazakarlık, eşcinselliğe karşıt değil mi? En başta sen ne kadar barışıksın eşcinselliğinle? Sen eşcinselliğinle barışık olsan, muhafazakarlıkta eşcinselliğin yerinin olmayacağını öğrenmiş olur ve varoluş mücadeleni birilerine yamanarak vermeye çalışmazdın. Nasıl muhafazakar eşcinsel olacaksın söyler misin bana? Muhafazakarlığın ucu, dininden gelenekselliğine kadar heteroseksizme dayanmıyor mu? Seni kabul eder mi böyle bir sistem? Muhafazakarlıkla eşcinsellik hayattaki en çelişkili bir durum olmasına rağmen hadi sen hem eşcinsel oldun, hem de tutucu oldun diyelim, ayrıca nasıl olunacaksa o ayrı bir muamma, muhafazakar kesim kabul eder mi senin 180 derece ters durumlarını? Çünkü eşcinsellik özgürlük ötesi bir durum kapalı toplumlara göre. Hem eşcinsel olacaksın, hem de muhafazakar yaşayacaksın ha? Güldürmeyin allahaşkına. Çok komik oluyorsunuz. Sizin bu durumunuz, ne olduğunuzu ve ne istediğinizi bilmemekle alakalı. Ya eşcinsel ve özgür olacaksın, ya da muhafazakar ve homofobik. Bunun başka bir alternatifi olamaz.

Guruptan biri diyorki, "Amacımız muhafazakar kesimin eşcinselliğe karşıt olan düşüncelerini değiştirmek". Bizim düşüncemiz de homofobiyi yenmek ama bunun için muhafazakar olmamız şart mı? Daha mı şirin görüneceğiz muhafazakar olarak? Yoksa siz muhafazakarsınız da kendi içinizdeki savaşı dışarıya mı yansıtıyorsunuz? Muhafazakarlarla savaşınızı kazanırsanız, içinizdeki çatışma da mı bitmiş olacak? Dış mücadelenin zaferi, içinizdeki çatışmanın referansı mı olacak? Ay bir de muhafazakar yapının homofobik tutumu yüzünden kırıldığını söylemiyor mu? Bence paramparça olmadan, muhafazakar eşcinsel olunamayacağını öğrenin.

Muhafazakarlık eşcinselliği nasıl kabul eder biliyor musunuz? İkiyüzlü bir şekilde, sistemi rahatsız etmeyecek bir şekilde. Onu da şu anda yaşıyor zaten eşcinseller. Sizin açık eşcinsel olmanıza izin vermez muhafazakarlık; erkek erkeğe veya kadın kadına evlenmenize, heteroseksüeller kadar eşit hak ve hukuk sahibi olmanıza izin vermez. Çünkü bu heteroseksizmin yenilgisi demektir. Çünkü muhafazakarlıkla heteroseksüellik eş anlamlıdır. Erkek egemenliğinin olmadığı bir muhafazakarlık olmaz, dolayısıyla en karşıtı olduğu eşcinselliği de kabul etmeyeceği için muhafazakar eşcinsellik; I-ıı! AKP'lilerden destek falan aldık, diyorlar ya.. Kendimizi kandırmayalım lütfen!

Siz gene de mitinglere katılın, bayrağınızı açın, mücadelenizi verin ama muhafazakar eşcinsellik eşcinsel haklarına bir katkı sağlamayacağı gibi, daha homofobiyi de besler. Çünkü eşcinsellik hiçbir ideolojiye bağlı olmadan siyaset üstü varolmadığı sürece, özgürlüğüne kavuşamaz. Eşcinsellik hiçbir siyasi görüşle, hiçbir ideolojiyle bağdaştırılmadan varolmalı. Benim yapımın, doğamın varolmasıyla siyasetin ne alakası var? Benim eşcinselliğim tartışma konusu bile edilemez. Kabul etmeyen çeker gider. Ben niye "Benim eşcinselliğimi sizin bakış açınızla kabul edin" diye onların kapısına gideyim ki? Hiçbir ideolojiye sığınmadan açık bir şekilde eşcinselliğini yaşayacaksın. Bu kadar basit. Haa, senin muhafazakar, tutucu, bağnaz tarafın vardır ve siyasi olarak o şekilde de varolmak isteyebilirsin ama bu ideolojini herkesin cinsel yönelimiyle bağdaştırma. Git muhafazakarlığını AKP'de tatmin et, cinselliğini de kendi cinsinle ama ortak bir cinsel yönelimi kendi ideolojine alet etme.

Guruptan bir kişi mitingde tepki almadık, diyor. Sen eğer eşcinsel bayrağına kimsenin bilmediği Gökkuşağı bayrağı, soranlara LGBTİ bayrağı dersen tabi kimse anlamaz. Hadi herkesin anlayacağı dilde ne olduğunu söyle bakalım...

Erkek egemen bir toplumda da, yaratılan eşcinselse eğer, yaratandan ötürü falan sevilmeyeceğini de bil. İslam'da eşcinsel karşıtlığı falan yok, diyorlar ya, irrite oluyorum. Zaten akıl ve mantığın olduğu hiçbir şeyde eşcinsel karşıtlığı olamaz. Ama erkek egemen toplum kalıbına uydurur merak etmeyin ve siz heteroseksizmle onların usulüyle homofobiye karşı mücadele edemezsiniz. Baştan kaybedilmiş bir savaş bu.

Bazı LGBTİ örgütlerin muhafazakar eşcinsel mücadeleye karşı olmalarınınsa, homofobiyle alakası olamaz. Olaya biraz mantık çerçevesinden bakarsanız, neden eleştirildiğinizi anlayabilirsiniz.

AKP'li LGBTİ oluşumdan konuşan kişiye son cevabımsa... Diğer partilerin homofobik olması, eşcinselleri muhafazakar bir partiye yöneltmesini mi gerekiyor? Muhafazakar parti daha iyi mi kucak açacak eşcinsellere? Tek kelimeyle kendinizi ateşe atıyorsunuz!

Bazılarına bu eleştirim çok katı ve harala-gürele gelebilir ama bana bu konularda cevap vermek, bu konuları bu düzeyden tartışmak da çok lüzumsuz geliyor aslında. Daha kendisiyle barışamayıp da çeşitli bahanelerle varolmaya çalışanlara inanın laf anlatmak çok zor. Çünkü onların beyinlerini heteroseksist örümcek ağları sarmış ve bahaneleri gerekçe olarak sunuyorlar. Aynı şey bizim oluşumda da var; muhafazakar bir oluşum olamaz mıyız?, diyorlar. Ama sizin yaşam biçiminiz muhafazakarlıkla tezat! Bu ikiyüzlülük değil mi? Hatta korkaklık, hatta homofobi..!

Bir iki sözüm daha var: Sizi "Lut Kavmi" hikayesiyle nefrete hedef göstersinler, siz hala muhafazakarlıkla varolmaya çalışın. Bütün LGBTİ'ler tek parttiden değil ama LGBTİ'lik hiçbir partiden olmamalı, olamaz. Sen hangi partiden olursan ol ama bunun cinsel yöneliminle ne alakası var? Gökkuşağı bayrağının yanında hiçbir bayrak olmamalı. Benim doğal yapım her şeyden üstündür çünkü. İnsanlar eşcinsellere alışacak elbet ama sağcı veya solcu, milliyetçi veya dindar olarak değil, sadece eşcinsel olarak. Doğanı ideolojilerle küçültme.

2 yorum: