25 Şubat 2015 Çarşamba

Çıplaklığın sanatsal boyutunu kim, nasıl belirleyecek?


Haber bloğumda paylaştığım estetik fotoğrafları alıntıladığım Homotography adlı site TİB tarafından engellenmiş. İdari tedbir uygulanmaktadır deniliyor.

Blogspot'dan edindiğim kendi bloğumun taslağına da yetkililer tarafından bir uyarı metni gönderilmiş; 23 Mart itibarıyla Blogger'da belirli müstehcen içeriklere artık izin verilmeyecektir. Daha geniş açıklama da şöyle başlıyor;  23 Mart 2015 tarihinden itibaren, Blogger'da müstehcen veya çıplaklık içeren resim ve videoları herkese açık olarak paylaşmanız mümkün olmayacak. İçerik sunulurken somut şekilde kamu yararı gözetiliyorsa, örneğin sanatsal, eğitsel, belgesel veya bilimsel içerikler söz konusu olduğunda çıplaklık içeren öğelere izin vermeye devam edeceğiz.

Homotography de bir blog site ve son paylaşılan modellerden bir tanesinin erekte olmamış penisi gözüküyordu. Sanırım TİB bu yüzden tedbir koydu.

Heteroseksist sistemi düşünüyorum da... Penis... Bir organ... Boşaltım sisteminin bir parçası, uzantısı... Cinsel eylemi de gerçekleştiren bedenin çıkıntılarından biri... Yani boşaltım sistemi de doğanın, doğal yapının, insan doğasının bir parçası. Ve insan kendini, ihtiyacına göre bedeninin parçalarıyla gerçekleştiriyor doğal olarak. Ama insanOĞLU kurallar koymuş. Sanırım ÇIKARları için. Bu çıkar denilen şey de sadece maddesel bir şey değil, o kadar geniş kapsamlı ki ama insanın bencilce çıkarını gözetiyor işte her anlamda. En başta da ayrımcı bir şekilde egemenliğini koruyor bu kurallar. Bu kuralların, çıkar kurallarının en başında da ahlakçılık geliyor. Ahlak demiyorum bakın, ahlakçılık diyorum. Ahlak veya ahlaklı olmak ne demektir. İyi, güzel, doğru olmak demektir bence. Yoksa insanların boşaltım veya üreme sistemlerine kötü etiketi yapıştırmak değildir. Zaten çıkar amaçlı bir etiketleme olmasaydı, bazı uzuvlar ve eylemlerine "şurada, şu şekilde doğru veya yanlış" denilmezdi. Bir şey doğruysa doğrudur, yanlışsa yanlıştır. Bunun nerede nasıl olacağının belirlenmesinin, mantık dahilinde çıkardan başka hiçbir açıklaması yoktur.

Erekte olmamış penise bakıyorum... Parmak gibi bir şey... Bakıyorum, bakıyorum ama ahlaksızlığa dair hiçbir şey göremiyorum. Tabi sen hangi gözle bakıyorsan, o şekilde görüyorsun. Yani göründüğünden farklı görmek gibi bir durum söz konusu bakış açısına göre. Kim doğru görüyor acaba? BENİM DOĞRU GÖRDÜĞÜME KİM, KİMLER İTİRAZ EDEBİLİR; HETEROSEKSİZMİN ŞEKİLLENDİRDİKLERİ. Yanlış görenlere söyleyecek söz de bulamıyorum. Çünkü gördüklerine inanmıyorlar, beyinlerine kodlandığı şekilde görüyorlar; bu, burada, bu şekilde ayıptır, ancak şu şekilde gerçekleştirebilirsin, gerçekleştirilecek olanları! Yani bu cümlenin açıkça açıklaması şu; penis ayıp bir şeydir, bununla ilgili her şey ayıptır ve gizli yapılmalıdır. Aynı şey vajina için de geçerli. Hatta bu kelimelerin isimlerine bile tahammül edilemiyor muhafazakarlar tarafından.

Bilmem anlatabiliyor muyum; ayıp veya ahlaksız olan bir şey yok; işimize öyle geliyor ve o şekilde davranıyoruz. Canlının doğasını utanmadan gerçekleştirmesi kadar olağan ne olabilir ki? Olmuyor işte ne yazık ki. TİB var, RTÜK var ahlakçılığımızın hayatımızı engellemeye tahsis ettiği. Ama ben utanmamaya, insan anatomisiyle barışık olmaya devam edeceğim. Kimse kafamı karıştıramayacak bu konuda. Bu sisteme karşı bir isyan falan değil; sadece doğal olmak, yapıma uygun içimden geldiği gibi yaşama hakkını teslim etmemek...

Bu ahlakçılığa güleceğimiz, bir zamanlar penise bu şekilde bakılıyordu diyebileceğimiz demokratik ve doğal günler gelecek mi acaba? Bizler göremeyiz de...

Blogger da demiş ya,  "İçerik sunulurken somut şekilde kamu yararı gözetiliyorsa, örneğin sanatsal, eğitsel, belgesel veya bilimsel içerikler söz konusu olduğunda çıplaklık içeren öğelere izin vermeye devam edeceğiz" diye... Cinsellik hayata dair bir şey değil mi? Kamu dediğimiz şey ne ve kim? Cinsellik kamuya dair bir şey değil mi? Kamu hadım mı yoksa? Şu dünyada nelerle uğraşıyoruz hayatımızı yaşamak varken. Sonra, neden cinsel suçlar var, deniyor? İşte ahlakçılık ve insanların kendilerini gerçekleştirememesinden dolayı. TİB gibi, RTÜK gibi kurumlar, ahlakçılık gibi kurallar suçları engellemiyor, daha sebep oluyor. AYIP DERSEN, YASAKLARSAN NE OLUR? AMA BOŞALTIM VE ÜREME UZVUNU GÖRÜNCE HİÇBİR ŞEY OLMAZ. OLUYORSA DA OLMAMASI GEREKTİĞİNİ ÖĞRETECEKSİN KAMUYA!

Bir soru daha... Çıplaklığın sanatsal boyutunu kim belirleyecek? Benim yüksek sanat olarak gördüğüm bir çıplaklığı, kim ne kadar sanat olarak görecek ve izin verecek? TİB veya RTÜK ve de bu ve buna benzer engelleyici kurumların ve iktidarının sanata bakış açısı diye bir şey var mı acaba?

Yazının ilk başlığı, "Penis ayıp bir şey DEĞİL"di.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder