31 Mayıs 2015 Pazar

Filenin Sultanları Montreaux Volley Master'da Şampiyon


Montreaux Volley Master'da Türkiye şampiyon olmuş... Olmuş diyorum, çünkü ilk seti izledikten sonra kendim badminton oynamaya gittim. Sultanlar ilk sette çok iyi ve umut verici oynadılar ama seti 25-22 kaybetmişti. Badmintondan döndükten sonra Türkiye'nin turnuvada şampiyon olduğunu öğrendim. "En iyiler" ödüllerinden ikisini Büşra ve Naz aldı. Aslında ilk set istatistiğine baktığımızda Japonya'nın bizden o kadar da üstün olmadığını görüyoruz. Sadece daha fazla atak yapmışlar. Maçta kilit ismin Polen olacağını düşünüyordum. İlk sete de çaprazda onunla başlamıştık ve çok iyi performans sergilemişti. İkinci sete Gözde Yılmaz ile başlanmış. Dicle ortada blok ve smaçlarıyla göz dolduruyor. Turnuvaya en sağlam kadro olarak Japonlar ve Hollandalılar gelmiş. Zaten her iki takım grup birincisi olmuştu ama grup ikincisi Türkiye şampiyon oldu. Çünkü kağıt üzerinde biz üstündük. Japonların sadece defansı sağlamdı ve akıllıca oynuyorlardı.

Verdiğimiz ikinci sette de Japonlar bizden üstünmüş. Mili Takım yeni kadrosunda ben en çok mutlu eden, kameraların izlemekten kendini alamadığı genç ve yakışıklı antrenörümüz Ferhat Akbaş'ın bütün oyunculara eşit derecede güvenip, sürekli oyuncu değiştirmesi. Formda olmayan oyuncuyu iyi analiz edip, hemen yerine diğer oyuncuyu koyması, kanımca takımdaki her oyuncunun maça girmek için hazır beklemesini de sağlıyordur. Yeni takımda "ben asım, sen yedeksin" durumu yok yani. İkinci sette değişik bir kadroyla mücadele ettik gibi bir şey oldu. Seda ve Ezgi vardı bu sefer sahada. Bu sistem oyuncuların güçten düşmesinin de önüne geçecektir. Dicle tam bir blok canavarı. Yalnız tecrübeyi es geçmemek gerekiyor. Büşra genç yaşına rağmen uzun zamandır Milli Takım'da olduğu için, tecrübenin öneminin adeta ispatıydı. Merve'nin defansı ve manşetleri muhteşemdi; şampiyon olmamızdaki en büyük paylardan bir ona ait. Gözde Yılmaz çok iyi bir oyuncu ama bugün o olmadı ve Polen tekrar dahil oldu oyuna. İkinci sette kolay teslim olmuşuz. 2-0'dan maç döndürmek de o kadar kolay bir şey değildir.

Üçüncü sete ortadan Aslı ile başlandı. Polen de kendini göstermeye başladı. Sağdan, soldan, geriden her yerden top öldürmüş. Polen'in defans, iyi pas atma gibi özellikleri de var. Neriman da Maradonalığını göstermiş final maçında. Aslı da mucize kızlardan biri smaçlarıyla, servisleriyle... Üst üste ortadan sayılar alarak resmen maçın kaderini değiştiren isimlerden bir olmuş. Polen'in blokları adeta takıma can katmış. Plaseleri ve servisleri zaten meşhurdur. Çaprazlık görevini layığıyla yapmış. Büşra Cansu da sanki araba silgeci gibi, Japonlar nereden smaç yaptıysa, o da oraya yetişip blok yapmış. Maçın en büyük yıldızlarından biri de oymuş. Neriman'ın defansları da dikkat çekiciydi.

Pasörler genelde kısa oduğu için onlar üzerinden smaç yapılır ama Naz'a bu işlemez. Uzun boyu ve geçşmişte smaçör olması, onu blokta avantajlı yapıyor. Aldığımız üçüncü setten sonra 4. set kıran kırana geçmiş. Merve libero değil de, takımın adeta... Bloklarımız da güzel çalışmış. Polen'in oyununu gördükten sonra MVP ödülü Polen'e gitmeliymiş dedim... Türkiye 4. sette kontrolü tamamen ele geçirip durumu 2-2'ye getirmiş.

Tie-break setinde Japonlardan bir diriliş beklenebilirdi ama Merve'nin defansları, Polen ve Neriman'ın smaçları etkili olmuş. Pasörün sadece pasör olmayıp blok yapması o kadar önemli ki... Son sette de hep öndeymişiz ve kontrolü elden bırakmamışız. Grubumuzda 3-0 yenildiğimiz ve final maçında 2-0 öndeki Japonya'ya karşı şampiyonluk hem çok önemli, hem de takımımızın gücünün en güzel ispatıydı.

Kısa bir değerlendirme yapacak olursak... Evet, Ferhat Akbaş'ın oyun sistemini çok beğendim. Bütün oyuncularımızı tebrik ederim ama Neriman bir dünya yıldızı olduğunu bir kez daha gösterdi. Polen çapraz gibi oynadı, Büşra ve Aslı orta oyunculuğun hakkını fazlasıyla verdi, Merve, Japon defansını sollamıştı, Naz'ın da dünya üzerinde eline kimse su dökemezdi artık pasörlükte. Güldeniz de ilk kaptanlık denemesini başarıyla verdi. Onun sayesinde defansımız manşetlerde aksamadı. Tebrikler kızlar... Tebrikler Ferhat Akbaş... Grand Prix ve Avrupa Şampiyonası'ndan da şampiyonluk bekliyoruz sizden...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder