2 Ekim 2014 Perşembe

Baletlere tayt yasağı homofobikçe bir tavır mı?


Bugün bir haber okuduk Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü'nün, dansçılarının tayt giymesini yasakladığına dair... Veya öyle algıladık diyelim. "Yani dansçılar taytla değil de eşofmanla mı dans edeceklerdi acaba?" sorusu geldi aklıma. Haberi ilk Kaos GL'den okuduğum için de, orada eşcinsel çalışanları cezalandırma yöntemi olarak da kullanılan kanunla cezalandırılacağını yazıyordu, direkt aklıma homofobi geldi. Hani baletlere de eşcinsel gözüyle bakılır ya...

Her neyse, bu haberi bu şekilde okuduktan ve böyle yorumladıktan sonra aklıma kötü kötü şeyler geldi. Acaba aynı şeriat uygulanan ülkelerdeki gibi zamanla eşcinselliğin suç olduğu bir döneme mi girecektik? Tabi çoğunun aklına böyle bir şey gelmemiş olabilir, hatta eşcinsellerin bile ama eşcinselliğini açık yaşayan kişilerin karşılaştıkları homofobiye dair ayrımcılıklar, insanı böyle düşüncelere sevk edebiliyor.

Haber medyayı meşgul ettikten sonra Müdürlük bir açıklama yapmak zorunda kalmış. Tayt, kısa kollu tişört, sivri topuklu ayakkabı gibi bazı kıyafetler dansçılar için değil, memurlar ve temizlik işçileri için yasaklanmış. Temizlik işçileri kendilerine biçilen kıyafet dışında bir kıyafet giyebiliyorlar mıydı bilmiyorum ama memurların kıyafetlerine standart getirilmesi ne derece doğru, tartışılır. Memurluk denilince de belli bir kılık kıyafet standardı mevcuttur inanların kafasında zaten. Yani sahneye çıkar gibi de giyinmiyorlardır herhalde.

Dansçılara tayt yasağının getirilebileceğine aslında ihtimal vermemiştim. Mutlaka gene bir yanlış anlaşılma söz konusu olabilirdi. Çünkü devlet dansçılara taytı yasaklayacağına, opera ve baleyi bünyesinden çıkarır ve özelleştirirdi. Ama gene de aklımdan pantolonlu, etekli dansçılar (baletler, balerinler) geçmedi de değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder