17 Ağustos 2014 Pazar

Madonna'nın kabaca müzik tarihi


Madonna müzik piyasasına stüdyo kaydı olarak 1983 yılında girmiş. O dönem çocuktum. Madonna sadece dergilerin sayfalarını süsleyen bir magazin figürüydü benim için. İlk albümünden çıkardığı 45'liklerin videolarını izliyorum da, liberal dönemin frapanlığnı aynen yansıtıyor. Boyalı ve permalı saçlar, yüksek bel pantolonlar, rengarenk ve abartılı çılgın aksesuarlar... Müziğiyse 80'lerin vasat şarkılarından başka bir şey değil. Tek dikkate değer şarkısı "Holiday"miş ilk albümünden.

1984 yılında çıkan "Like A Virgin" albümüyse, Madonna'nın rüştünü ispat ettiği albümü. Artık TRT radyolarımız ve siyah beyaz televizyonumuz sık sık Madonna'nın "Material Girl" ve "Like A Virgin" şarkılarını çalıyordu. Amerika'da 10 milyon kopya satmış bu albüm.

1986... "True Blue"... 28 ülkede 1 numara ve 20 milyon albüm satışı... "Papa Don't Preach", "La Isla Bonita", "Live To Tell", "True Blue" ve albümden çıkan diğer 45'likler... Artık o bir dünya starıdır.

1989... Madonna denilince ilk akla "Like A Prayer albümü gelir ama bana göre tabiki de "True Blue". Ama albümle aynı ismi taşıyan şarkı ve klibi çok ses getirmişti. Albüm 15 milyon kopya satmış.

1990... Beşinci albümü "Erotica" müzikalitesi kötü olmasa da Madonna diskografisinin belki de en zayıf stüdyo halkasıdır. Hiçbir single'ı 1 numara, hatta hit olmamıştır. Satışı 5 milyondur.

1994... "Bedtime Stories"... Müzikalitesi en iyi albümlerinden biridir albüm çok ses getirmese de. 7 milyon satmış ama "Secret", "Human Nature" ve de en büyük hitlerinden olan "Take a Bow"u barındırmaktadır albüm.

1998... "Ray of Light"... Otoritelere göre Madonna'nın en iyi albümü. Albümün soundunun bana göre öyle ahım-şahımlığı yok ama Stereo MC's remixli Madonna'nın en iyi şarkısı olan "Frozen"ı çıkaran albüm 16 milyon kopya satmış.

2000'li yıllar Madonna'yı takip etmeyi bıraktığım yıllar. "Music"... Albüm 11 milyon adet satmış ama bilinen tek şarkısı albümle aynı adı taşıyan "Music".

2003... "American Life" dönemini de ihmal ettim Madonna'nın. 5 milyon satan albümün, albümle aynı adı taşıyan "American Life" ve "Hollywood" bilinen şarkıları ama albümün yüksek müzikalitesine paralel "Love Profusion" ve "Nothing Fails" gibi güzel şarkıları da var. Yani ihmal ettiğim, keşfetmem ve tadının çıkarmam gereken bir albüm.

2005... "Confessions on a Dance Floor" Madonna'yı yeniden hit yapan albümüdür. 80'lerin disco tarzındaki albüm 12 milyon adet satarak ve 40 ülkede 1 numara olarak rekorlar kitabına girmiştir. ABBA'nın "Gimme Gimme" şarkısının sample'ıyla parlatılan "Hung Up" şarkısı da 41 ülkede 1 numara olarak Madonna'nın en başarılı single'ı olmuştur.

Ve 2008... "Hard Candy"... Madonna'nın Pop Müzik olarak hayatımıza geri döndüğü yıl. Benim de "True Blue"dan sonra en çok sevdiğim albümü. 37 ülkede bir numara olmuş ama albüm satışlarının dünya genelinde düşmesinden dolayı 4 milyon adet satmış. "4 Minutes", "Give it 2 Me" ve "Miles Away" gibi hit çıkaran albüm, "She's Not Me", "Spanish Lesson" gibi pop tadında çok güzel şarkılar barındırmaktadır.

2012... MDNA... Çıkar çıkmaz 41 ülkede 1 numara oldu ama ikinci haftada satışlarda tepe taklak oldu. Albümde bana göre dişe dokunur bir şey olmamasına rağmen bu albümden çıkan "Girl Gone Wild" çok güzel bir şarkıydı ve Madonna'nın bugüne kadarki en güzel klibiydi. Albümün klip çekilen diğer güzel şarkısıysa "Masterpiece".

Stüdyo albümleri  dışında Madonna
1990 yılında yer aldığı filmin sountrack'inden "Vogue",
1991 yılında başka bir film müziği olan "This Used to Be My Playground",
1995 yılında toplama albümündeki "You'll See" ile de listelerde 1 numara olmuştur.

Bu yazımda 56. yaşı şerefine ilk paragraf dışında Madonna'nın müzikal ve görsel değişimine ve bu değişimle dünyadaki etkisine değil de sadece müzikteki hit tarihine değindim. O yüzden "Madonna sadece bu mu?" diye sorulmasın. Yoksa özgürlükle en eş anlamlı bir isimdir Madonna.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder