14 Aralık 2018 Cuma

Homofobi, heteroseksist dünyanın sırf cinsel yönelimden nefret etmesi gibi basit bir şey değildir!


Dünyadaki en ayrımcı tutum sanırsam homofobi, eşcinsel karşıtlığıdır. Çünkü ayrımcılığa maruz kalanların, ötekileştirilenlerin bile kabul etmediği bir şeydir eşcinsellik. Çünkü erkek egemen bir dünyada yaşıyoruz ve erkekliğin kurallarına, erkek"çi"liğin varoluşuna en aykırı durumdur eşcinsellik! Yoksa günah olmuş, elalemin adamı eşcinsel olmuş, ahlakmış, vesaire hiç kimsenin umrunda değildir. Çünkü heteroseksist dünyada insanlar heteroseksistçe varolmaktadır ve varoluşlarına aykırı olan şeylere karşıdırlar, en başta da eşcinselliğe.

Yazının başlığında da belirttiğim gibi, bu sadece cinsel yönelim karşıtlığı değildir; egemen sistemin yapısına ve varoluşuna ters olmakla alakalı bir şeydir. Çünkü insnlar sadece eşcnselliğe karşı değiller; farklı olan daha bir çok şeye karşılar; eşitliğe, özgürlüğe, demokrasiye, bilime karşılar veya bu kavramların kendilerine yönlü olmasını istemektedirler. Çünkü sistemin çıkarına ters bir durumdur insan hakları, eşitlik, özgürlük, demokrasi... O yüzden homofobi bir demokrasi meselesidir. Demokrasin ne kadarsa, eşcinselliğe bakış açın da o kadar iyidir. Ne kadar antidemokratiksen, o kadar homofobiksindir. Eşcinsel karşıtlığına sıralanan din gibi, geleneksel değerler gibi, ahlakçılık gibi gerekçeler de bir demokrasi meselesi-ne kadar demeokratik veya anti demokratik olduğunla alakalı değil mi?

Batı'ya gidildikçe bilgi toplumu ve demokratik olunması, ahlakçılık gibi geleneksel değerlerin demokratik unsurlara etkisinin olmaması; doğuya gidildikçe de ne kadar muhafazakar, ne kadar ahlakçı, ne kadar dogmatik olunduğu ve bu toplumsal değerlerin insan yaşamını ne kadar olumsuz etkilediği, baskıladığı, antikdemokratik ortamların oluşmasına sebep olduğunu çok rahatça görebiliriz. İşte bu örneklere rağmen kendimizi sağlıklı ve doğru bir şekilde ayarlayamamamız ise, bizim ne ve nerede olduğumuzu gösterir...

Demokrasi, dünyadaki tüm üye veya vatandaşların, organizasyon veya devlet politikasını şekillendirmede eşit hakka sahip olduğu bir tür yönetim biçimidir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder