10 Ocak 2015 Cumartesi

Arınç eşcinselleri, transseksüelleri tanıdı!

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, AKP’nin Bursa İl Başkanlığı’nda yaptığı konuşmasında Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) genel seçimlere bağımsız adaylarla değil parti olarak girmesi üzerine konuştu.

HDP’nin barajı aşamayacağını iddia eden Arınç konuşmasının bir yerinde alaycı bir ifadeyle şunları kaydetti:

“Benim HDP’ye söylediğim budur, barajı aşamazsan kendinde ara, bize kabahat bulma, ortalık şöyle olur böyle olur diye tehditte bulunma. Siz yüzde 9 aldınız buna güvenerek seçimlere girmek istiyorsunuz ama unutmayın, sizin aldığınız oyun içinde en az üç puan CHP’den gelen oyu var. CHP’nin klasik tabanı, ‘Ekmek İçin Ekmeleddin’i tutmadı, bize de gelmedi. Size oy verdi. Yüzde 3 buradandır. CHP’den ekmeği beğenmeyenler değil Ekmeleddin’i beğenmeyenlerin oyları vardır. Bir de farklı temsil gruplarının oyunu almıştır HDP. Yani lezbiyenler, biseksüeller, translar da dahil olmak üzere, Türkiye’de ben herhangi bir partide temsil imkanı bulamıyorum diyen farklı seçmen gruplarının oylarını da almıştır.”

Yukarıdaki haber paragrafını aynen alıntıladım. Bu haberi hangi taraftan okumak gerekir; sağdan mı, soldanmı? HDP'ye alaycı bir şekilde eşcinsellerin, transseksüellerin sayesinde % 9 oy aldınız derken LGBT'leri insan yerine koymamak o kadar çok anlam ifade ediyor ki. Yani "insan yerine koymadığımız ve bizim oylarına ihtiyacımız olmayan kesimle bu kadar oy aldınız" demek istiyor HDP'ye. Ama bu NEFRET söylemi şu anlama da gelmektedir; % bilmem kaç oy aldırabiliyorsak insanız demektir ve bizi kabul etmesen de tanıyorsun demektir de. Lezbiyenler, biseksüeller, translar derken de ayrıntılı bir şekilde tanımlıyorsun ve tanıyorsun aslında ama sen kabul etmiyorsun ve karşı çıkıyorsun.

Burada rahatsız olunması gereken durum, insanları cinsel yönelim veya cinsiyet kimliği gibi doğuştan getirdikleri özelliklerinden dolayı ötekileştirmek, yok saymak, onların haklarına riayet etmemek midir, yoksa onların desteğiyle oy aldınız diye bir partiyi küçümsemek midir? Eşitlikçi, özgürlükçü bir seçmen olmak aşağılık, muhafazakar bir seçmen olmak yüceltilecek bir durum mudur? Arınç, dolaylı da olsa bir eşcinsel olarak beni küçümserken, gerçekten beni küçümsemiş mi oluyor? Ben şimdi küçümsenecek bir insan mıyım? Benim kendi cinsimi sevmem mi beni küçük yapan? İnsan sadece cinsel yöneliminden, cinsiyetinden mi ibarettir? Arınç'ın sözlerinden ben bu anlamı çıkarırım. Eğer insanı insan yapan sadece ve sadece cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ise, e o zaman heteroseksüeller de hiçbir şey demektir. Ben kendi adıma konuşayım; benim cinsiyet kimliğimden çalışan bağımsız bir aklım ve fikrim var. Eğer heteroseksüellerin aklı cinsel yönelim ve cinsiyetlerinden bağımsız çalışamıyorsa bir şey diyemeyeceğim.

Arınç'ın sözleri ayrıca ne kadar ayrımcı olduklarının da bir ifadesidir. Bir insanı cinsel yönelim veya cinsiyet kimliğinden dolayı aşağılamak kabul edilebilir bir şey midir? Tek dayanak din mi dediniz? O zaman ben de diyorum ki mecliste ne işiniz var o zaman sizin? Biz dine göre mi yönetileceğiz, yoksa evrensel insan haklarını gözeten bir politikaya, yasaya göre mi? Hiç kimse "gücü elimde bulunduruyorum, iktidar benim" diye içinde yaşadığı coğrafyayı kendi yapısına, kendi ideolojisine göre şekillendiremez. Demokrasi denilen, hatta daha önce insanlık denilen bir şey varsa, tek bir kişiyi dahi gözetmek zorundadır. İktidar olmanın sorumluluğu bunu gerektirir; sana benzemeyenlerle onları kendine benzetmek için çatışmak değil. Tarih Bülent Arınç'ın homofobik söylemlerini asla affetmeyecektir. Her homofobik söylem, nefret cinayetlerine cesaret veren bir unsurdur çünkü. Devlet eşcinsellerin ve transseksüellerin haklarını verseydi, homofobi ve transfobi bu boyutta olur muydu?

Ama bu tür nefret söylemlerinden azıcık da olsa mutlu oluyorum; karşı çıkılıyoruz ama varlığımız kabul ediliyor artık. Bir gün gelecek, muhafazakarlar da karşı çıkAmayacak farklılıklara. Çünkü o farklılıklar bir gün politikayı şekillendirecek güce erişecek ve görmezden gelinemeyecek. Küçümsenen % 10'luk oylar bir bakmışsın % 20 olarak kendini göstermeye başlamış... O zaman da eşcinsellerin, transseksüellerin, lezbiyenlerin, biseksüellerin oylarıyla mı barajı aştınız denilecek acaba? Yoksa o oy potansiyeli kazanılmaya mı çalışılacak LGBTİ'lerin hakları gözetilerek? Aslında konuyu şuraya da bağlayabiliriz. Muhafazakar ve Milliyetçi eşcinseller kendilerine karşı çıkan ideolojilerle varolmaya çalışmak yerine, kendi kimlikleriyle varolmaya çalışsalar, eşcinsellerin tanınmaması diye bir şey olmaz. Sahi muhafazakarlara oy veren eşcinsel seçmenler ne oluyor? Onlar seçmen değil mi? Yoksa bunlar-muhafazakar iktidar sadece, kendisiyle barışık olan açık ve görünür, muhafazakarlıkla haklarına kavuşamayacağının bilincinde olan eşcinsellere mi karşı? Yoksa yoksa muhafazakar olan, eşcinsel olamaz diye bir düşünce mi hakim?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder