1 Aralık 2014 Pazartesi

Seda Sayan kült bir ses sanatçısı olabilirdi


Her kültür kendi yapısına uygun popüler figürünü üretiyor. Eğer Seda Sayan Batı kültüründe olsaydı farklı bir Seda Sayan olurdu veya Seda Sayan hiç olmazdı. Hep eleştiriyoruz ya alaturka tarzdaki şarkıcıları, oyuncuları ve sanatsal yetersizliklerinden dolayı hiç kaale almıyoruz. Beğenmeyebiliriz ama olaya tek taraflı veya sadece kendi penceremizden bakmamak gerekiyor. Belki de eleştiri oklarımız göz önünde olanlara değil de genele ama göz önünde olanların üzerinden yapıyoruz eleştirimizi. Sanatsal eleştirilerimizi biraz da içinde bulunduğumuz sosyoekonomk ölçütlere göre yapmalıyız diye düşünüyorum. Mesela Seda Sayan'ın formülünü sadece Seda Sayan mı yazmıştır? Seda Sayan farklı bir refah düzeyinde olsaydı; sinemaya, müziğe, televizyona belki atılmayacaktı. Ekonomik şartlar hep artist olmaya itmez mi biraz güzelliği olan insanlarımızı? Ekonomik imkanları daha iyi bir ailede yetişseydi, belki hayalleri de farklı olacaktı Seda Sayan'ın.

Onu ben ilk 90'lı yıllarda hatırlıyorum "Seviyor musun?" şarkısıyla. Sonra filmler, diziler, albümler... 2000'lerde artık ülkenin önemli starlarından sayılıyordu. Bütün dergilerin kapaklarındaydı. Onu şöhret yapansa ne müziği, ne de oyunculuğuydu. Sabah programlarıyla başlayan televizyonculuğu, onu araştırmalarda en güvenilir insan mertebesine kadar taşımıştı. Şöhretle beraber en çok vergi veren sanatçıların da 1 numarası olmuştu. Başarıya mücadele vererek ulaşanlardandı. Gerçi başarı göreceli bir kavramdır ama bizim ülkenin ölçütlerine göre medya dünyasında başarılı bir kişidir Seda Sayan. Kolay tükenilecek ürünlere yatkın bir yapımız olduğu için de televizyon formatlarımız uzun ömürlü olmadığından, şöhretlerimizin ayakta kalması o kadar kolay olmuyor. Gelin-kaynana programları, evilik programları, hediye dağıtma programları, yemek programları... Elbet bir gün tükeniyor bu formatlar. Bir ara biraz sosyal içerikli bir program denedi Seda Sayan çıtayı yükseltmek adına ama tutmadı. En son yaptığı program da biraz raiting yapacak şekilde hazırlandı ama bu sefer de sansüre maruz kaldı ve programı kaldırıldı. Son okuduğum haberinde artık canlı yayın yapmayacağını açıklamış.

Oysa Seda Sayan kült bir ses sanatçısı olabilirdi. Aslında şarkıcılığı kült bile sayılabilir ama dediğim gibi koşullar onu piyasaya yönlendirdi. Belki de kim olsa aynısını yapardı. Maddiyat önemli çünkü gelişmekte olan toplumlarda. Para güç demektir ve yapmak istediklerini de ancak onunla yapabilirsin. Ama para kazanılır ve yapmak istediklerin de unutulur... Çünkü yapmak istediklerini ya uygulayacak piyasa yoktur, ya da zaten yapmak istediklerin de sadece şöhret olmak içindir. Seda Sayan'a gelecekten baktığımda, belki kendi kitlesi tarafından hoş bir seda olarak anılacaktır ama bana göre bir kaç şarkısı dışında sadece bir televizyon yıldızıdır. Belki bu da az bir şey değildir. Oprah Winfrey olmayabilir ama Türkiye'de Oprah Winfrey de kimmiş! Olaya nereden, hangi açıdan baktığın önemli.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder