13 Aralık 2014 Cumartesi

Meclis'in transseksüellere karşı mizah anlayışı


CHP'li Milletvekili Mahmut Tanıl'ın LGBTİ'lerle ilgili çalışmalarını, AKP'li Bülent Arınç kürsüde eğlence malzemesi yapmış; diğer Milletvekilleri de gülmüşler. Alışkınız LGBTİ'ler olarak basit gülmece unsuru olmaya ama koskoca bir ülkenin meclisinde transseksüellere gülünmesi mi gerekiyor, yoksa nefret cinayetlerinin önüne geçilmesi için bir şeyler yapmaları, LGBTİ'leri koruyacak yasa falan mı çıkarmaları gerekiyor?

Bülent Arınç'ın meclisteki konum ne; Başbakan Yardımcısı! Bir Başbakan Yardımcısı halka karşı resmen cinsiyet ayrımcılığı yapıyor... Gerçi doğuştan biyolojik olarak kadın olanlara karşı bile ayrımcılık yapandan bir şey beklemememiz aşırı derecede iyimserlik olur değil mi?

Benim aklım almıyor ülke yönetiminin en üst konumunda bulunan kişilerin ayrımcılığı pekiştirici söylemlerini. Nasıl insanlar tarafından yönetildiğimizi düşündüğümde... Bu çok korkunç geliyor bana. Çünkü insanları insan oldukları için korumak yerine, onları cinsel yönelim veya cinsiyet kimliklerinden dolayı bir hiçmiş gibi düşünüp alaycı bir dille anlatmak... LGBTİ'lere lanet ediyorlar, onları hasta diye işaret ediyorlar... Ama bir de gülmece unsuru haline dönüştürmeleri; afedersiniz ama çok yakışıksız ve de çok insafsızca. Hele bir Başbakan Yardımcısı'nın falan insanların cinsel yönelim veya cinsiyet kimlikleri hakkında böyle ayrımcı konuşup, ayrımcı bir algı yaratması... Evet bu ayrımcılıktır. Çünkü iktidar kendi yaptıklarıyla ilgili akıl dolu mizahı bile cezalandırırken, ötekileştirdiklerini aşağılamak için alenen komiklik yapıyor; hem de mecliste.

Biz komik miyiz gerçekten LGBTİ'ler olarak? Hayat dolu bir yapımız var heteroseksizme rağmen ama aşağılık değiliz. Bir insana, sevgisinden, sevgi şeklinden dolayı aşağılamak için gülünür mü? Heteroseksüellerin sevme şekli de benimkine benzemiyor ama bana hiç komik gelmiyor. Acaba mizah anlayışımızda mı bir fark var? Tabi haberi veren yandaş TV ve spikeri de Meclis ile aynı komiklikte! Oysa aşağılamak amacıyla eğlenirlerken, kendileri gülünç duruma düşüyorlar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder