6 Aralık 2014 Cumartesi

Kadın neden makyaj yapar?


İran nüfus bakımından dünyanın 17. büyük ülkesi olmasına rağmen, makyaj malzemesi kullanımında dünyada 7. sıradaymış. Bizim ülkemizde bile kapalı kadınların ne kadar ağır makyaj yaptıklarını, başlarını kapatmalarına rağmen ne kadar dar ve dikkat çekici giyindiklerini biliyoruz. Başı açık çok sade kadınlara ahlaksız gözüyle bakıyorlar ama kendileri başı açık bir kadından kat be kat fazla dikkat çekiciler. O kadar ilgi odağı olacak şekilde giyiniyorlar ki, resmen ben burdayım bana bakın diyorlar gibiler.

Pardon baş niye kapatılıyordu? Baş kapatılınca diğer tarafların tahrik edici bir şekilde sunulmasının mahsuru olmuyor mu? E o zaman başınızı da kapatmayın; çünkü erkekler saçtan çok başka taraflarına bakıyor kadınların; mesela dar badinin füze gibi fırlattığı göğüslere, dar pantalonların bomba gibi fırlattığı kalçalara...

Gerçekten başını örten kadınların, başı açık kadınlardan ahlaksızlıkla özdeşleştirilen cinselliği falan daha az mı düşündüklerini zannediyorsunuz? Onun için mi fiziksel olarak daha dikkat çekici olmaya çalışıyorlar? Başını örteceksin ama Lady Gaga tarzı yüksek topuklu ayakkabı giyeceksin! Başını örteceksin ama yüzünü tablo gibi boyayacaksın.

Sahi kadınlar din için mi örtünüyorlar, yoksa kültürel bir bir tarz mı bu? Başı açık ve de dinine inanan bir kadın olamaz mı? Kadınlar kendileri istedikleri için mi örtünüyorlar, heteroseksizmin kuralları çerçevesinde mi örtünüyorlar? Hiç mi etkisi yok erkek egemen dünyanın kadının kapanması konusunda? Güldürmeyin; Kadınlar, erkekler istedikleri için örtünüyorlar, kapanıyorlar. Geleneksel toplumlarda, erkek kadının başı açık olmasını istese, kadın gene de örtünür mü?

Bunu ben görebiliyorum da, kadınlar niye göremiyor acaba? Görüyorlar ama kadının varoluşu da erkekliğe bağlı. Kadın erkeksiz bir şekilde varolamayacağına inanıyor veya erkeksiz bir şekilde varolmak istemiyor.

Biliyor musunuz; kadınların çoğu erkeğin müdahalesini, kıskanmasını ilgi, sevgi, aşk olarak bile görebiliyor. Erkekler kadınları kıskanmasa, sevilmediklerini zannedebilirler.

Aslında hiçbir şey tek taraflı değil. Dünyada erkek cinsiyle kadın cinsi yarı yarıya değil mi? Kadın fiziksel olarak ne kadar güçsüz olursa olsun 3,5 milyar kadın, istedikten sonra gezegeni bile yerinden oynatabilir!

Kadının nasıl yaşadığının sorumlusu, kadınların kendileri de. Kaç tane kadın, erkeğinden bağımsız yaşamak ister? Ellerine tutuştursan bile haklarını, onlar haklarını kullanırlarken bile erkeklerine danışırlar . Feminist ve de haklarına sahip çıkan kadınlardan bahsetmiyorum.

Kadın çocukluktan itibaren heteroseksizmi içselleştiriyor diyebilirsiniz. İnsanın birazcık aklı varsa, öldürülmek yerine yaşamak için mücadele vermez mi? Her gün erkeğin sopasını yemek mi kolaydır, o erkekten kaçıp kurtulmak mı?

Kadınların erkelerden bağımsız bir yaşam kurmaya niyetleri var mıdır? Tamam, karşı cinsler hayatı birlikte yaşamak zorunda olabilirler ama bu herkesin hakkına sahip çıkmasının önünde engel midir? Tamam bir anda olacak şey olmayabilir kadının özgürlüğü ama bunun için ciddi anlamda bir kadın mücadelesi var mı?

Nerden nereye geldim; İran'daki kadınların makyaja çok fazla düşkünlüğüyle giriş yapmıştık. Eğer kadınlar, kendilerini insanlık değerleriyle gerçekleştiremiyorlarsa, heteroseksizmin kendilerine çizdiği ölçüde gerçekleştirmek durumunda kalıyorlar. Erkeğin gözünde kadın nedir? İşte kadın da buna göre bir kadınlık yaşıyor. Ekonomik olarak varolmak yerine, erkeğin bakış açısına göre varolmaya çalışıyor.

Biliyorum, erkeklik o kadar ve şekilde varolmasına izin veriyor ama bu bakış açısını kırmazsan, sana, yani kadına insanca yaşama hakkını vermez ki erkek. Verecek olsa zaten kadına ikinci sınıf olarak muamele yapmaz.

Makyaj veya kadının bakımlı olması peki kimin için ahlakçı bir toplumda? Kadın kim için kaşlarını ok gibi yapıyor, suratını tablo gibi boyuyor veya bir şekilde dikkat çekici olmaya çalışıyor? E tabi ahlakçı bir toplumda karşı cins için dikkat çekici olmak ahlaksızlık olacağı için, kendi cinsine beğendirmeye çalışacak haliyle. Kısaca makyaj gibi bakımlı olma unsurları, kadının bir şekilde varolma aracıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder