9 Aralık 2014 Salı

"Bütün uğraştıkları kendilerine benzemeyenler"


Az önce "Göl" filmini izledim Müjde Ar'ın. Yıllar önce de izleyip etkilenmiştim. Şimdi tekrar izleyince filme olan hayranlığımı pekiştirdim. Hayatımda izlediğim en güzel Türk filmlerinden. Müjde Ar'a zaten söyleyecek tek bir söz bulamıyorum. Cesur oyunculuğuyla Türk Sineması'nda devrim yapmış. Ahlakçılara ders verir nitelikte işler çıkarmış. Tamam; yönetmen, senaryo çok önemli kalite konusunda ama projeye hayat veren de oyuncular değil midir? Müjde Ar belki şakır şakır döktürmüyor olabilir filmlerinde ama bir içtenlik var, bir samimiyet var oyunculuğunda. Belki de onun oyunculuğu en doğrusudur. Çünkü hayatı da tiyatrodaki abartı gibi yüksek perdeden ses ve hareketlerle yaşamıyoruz ki her zaman. Ben seviyorum Müjde Ar'ın daha çok insanın beynine, zihnine zuhur eden oyunculuğunu.

Aslında Yeşilçam'ı küçümsememek gerekiyor. Çok iyi filmlerimiz olduğu gibi çok iyi oyuncularımız da var. Mesela bu filmde Hakan Balamir süper oynuyor. Talat Bulut'u da çok sevdim. Filmin konusu da çok güzeldi. Altı çizilen toplumsal gerçeklerimiz vardı filmde. Mesela sevdiği erkeğe karşılıksız aşk duyan ve bu yüzden evlenmekten vazgeçen kadın... Toplumun özgür kadına kötü bakış açısı... Hasan ahlakçılar için filmin bir sahnesinde diyor ki, "Bütün uğraştıkları kendilerine benzemeyenler". Verilmek istenen asıl mesajı da çok güzel filmin ahlakçılık konusundaki. İnadına vazgeçmemek gerektiği, ahlakçılara karşı görünür olmak gerektiği anlatılıyor. Şarkıcıyla balıkçı, ahlakçı toplumun ötekileştirmesine rağmen düğün davetine katılarak el içine çıkıyorlar gururla; başkalarınınkine benzemeyen aşklarını toplumsallaştırıyorlar. Ve köyün beyi pes etmek zorunda kalıyor gerçekler karşısında. O gerçek ne mi; korkmamak ve hayır diyebilmek.

Ben psikolojik ve de aksiyonsuz, ağır aksak ilerleyen filmleri çok severim. Bir de diyaloglar sağlamsa... Bu film 1983'te, ben 13-14 yaşındayken çevrilmiş. Senaryo Selim İleri, yönetmen Ömer Kavur, yapımda Atıf Yılmaz da var... Film de tablo gibi filmlerden; görüntü yönetmeni de Salih Dikişçi'ymiş. Hepsine saygılar. İzleyin derim.

Aklıma gelmişken... Eskiden TV'de Türk filmi izlemek özel bir durumdu. Şimdi ana kanallarda film gösterilmiyor. Büyük ihtimal raiting yapmıyor düşüncesiyledir. Daha az kitleye hitap eden kanallarda zaman doldurmak için oynatılıyor Türk filmleri. Gerçi artık sinema kanalları falan da var ama bence ulusal kanallarda nitelikli Türk filmleri gösterilmeli sinemamız adına. Ulusal kanallar ancak yeni Türk filmlerini gösteriyor ama ben son dönem filmlerini hiç de beğenmiyorum. Sadece raiting yapmak amaçlı komedi tarzında filmler çünkü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder