3 Aralık 2014 Çarşamba

Belli yaşın üzerindeki ve engelli LGBTİ'ler neredeler?


Buluşmalarımız başlayalı 5 ay oldu sanırım. Yani eşcinsellerin "Denizli LGBTİ ve Aileleri" olarak Denizli'de buluşmalarından bahsediyorum. Önceki yazılarımda belirttiğim gibi buluşmalarımıza gelenler; lezbiyenler, biseksüeller, trans erkekler ve onlara nispeten biraz daha fazla trans kadınlar ve daha çok olarak 20-30 yaş arası erkek eşcinseller. Tabi heteroseksüel dostlarımız erkek ve kadın olarak hepsinden daha fazla. Evet, heteroseksüellerin ilgisi çok daha fazla buluşmalarımıza. Mülteci eşcinselleri de unutmamak gerek buluşmalarımıza gelen.

Yaş aralığı eşcinseller dışında da 20-30 gibi. Neden? Mesela benim jenerasyonumdan hiçbir LGBTİ yok. Neden; çünkü herkes yolunu çizmiş; ya LGBTİ olarak hayatını belli bir düzene oturtmuş, ya da heteroseksüel bir yaşama mecbur kalmış, gizli olarak da ikinci bir hayatı-eşcinsel hayatı sürdürüyor mümkün mertebede.

Peki bu durumlar, onların LGBTİ hakları mücadelesinin dışında kalmaları için yeterli bir sebep mi? Kendilerince olabilir. Çünkü kendilerine-eşcinselliklerine o kadar çok inanmamışlar ki zamanında, şimdi niye inansınlar? Bundan sonra LGBTİ'ler haklarını kazansa onlar için neye yarayacak?! Kendilerinden öncekiler onlara hak mirası bırakmamışlar ki, onlar niye bıraksınlar geleceğe?! Cinsel yönelim veya cinsiyet kimlikleri konusunda haksızlığa uğrayınca sızlanmasını biliyorlar ama...

Hakkın-hukuğun yaşı mı olur; dahası elden ayaktan düşünce daha çok ihtiyacımız olmaz mı haklarımıza? Tabi onlar için eşcinsellik metabolik bir devinim! O yaşa kadar da rayına oturtmuşlardır bu devinimi. Alışmışlardır da fırsattan istifade durumlara; dolu-dolu layığıyla yaşamak yerine. Düşüncelerimde bir yanlışlık varsa, neredeler bu 40'lık, 50'lik LGBTİ'ler? Yoksa mücadeleyi de mi yakıştıramıyorlar yaşlarına? Yok yaa! Onlar ne zaman inanmışlar ki eşcinselliğe de, bu saatten sonra inansınlar?

Belli yaşın üzerideki LGBTİ'leri bu mücadele ortamına dahil edebilir miyiz, nasıl edebiliriz? Onları teşvik edecek bir formül bulabilir miyiz? Kapsayıcı ve de ikna edici olmalıyız ama karşı tarafın da biraz isteği olması germez mi? Sokakta yürürken bile o kadar çok eşcinselle karşılaşıyorum ki belli yaşın üzerinde; kimisi eşcinsel görüntüsünde transseksüel, kimisi de heteroseksüel görünümünde eşcinsel...

İşte varlığımızın daha çok görünür olması ve de sesimizin daha çok duyulması, onları aramıza çekebilecek en güzel formül. İnternet çağı insanları bir şekilde bana ulaşıyor sosyal medya aracılığıyla veya maillerle ama internetten genel anlamda uzağız daha; gençler ne kadar çok içinde olsa da. Sadece belli yaşın üzerindeki LGBTİ'ler değil ulaşılması gerekenler; engelli LGBTİ'lerin daha çok ihtiyacı var aslında paylaşıma. Bir şekilde onlarla da kontak kurmamız gerekiyor. Onların engelli, diğer LGBTİ'lerle bir arada olmaları için bir engel teşkil etmemeli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder