14 Ağustos 2014 Perşembe

Homofobik Facebook


Kişisel Facebook hesabım yeniden kapatıldı. Bloglarımdaki eşcinsellikle ilgili haber ve yazılarımı paylaşmak amacıyla açtığım sayfalar, sayısını hatırlamayacağım defa çok kapatıldı da kişisel Facebook hesabım ikinci defa kapatıldı. Düşünün kapatılan hesabınız 2008'den beri faal ve içindeki size ait binlerce döküman ve ekli olan yüzlerce arkadaşınıza bir anda elveda diyorsunuz. Tek sebebi de Facebook yetkililerinin senin, sen olduğuna inanmaması. 6-7 yıldır Halil Kandok olduğumdan şüphe etmiyorlar ama birden "bu Halil Kandok olamaz" diyorlar.

Facebook'un mailime cevabı şu:
"Sistemimiz, çeşitli etkenlere dayanarak hesabınızın gerçek olmayabileceğini saptamıştır. "

Tabi o etkenler ne bilmiyoruz ve bilemeyeceğiz de. Bu site birilerine ait olabilir ama bu siteyi insanlar üzerinden bu şekilde kullanma hakkı olmamalı. Facebook olarak baştan uyarılarını yap o zaman. Şu, şu şekilde kimliğinizin siz olduğuna dair veriler yükleyin, diyin ve doldurulacak formsal boşlukları gerçek kimliğimizi deşifre edecek şekilde hazırlayın. Gerekirse en baştan size kimliksel belgelerimizi gönderelim. Sen yıllarca donanımla sayfanı, sonra da senin sen olmadığına dair gerekçe veya bahaneyle bir anda seni internetin dibine gömsünler. Çıkarına göre keyfi hareket eden devletlerden hiç farkı yok bu sitelerin. Daha geçen hafta da kaybettiğim kimliğimi çıkarmam için devletime kendimi ispat etmem bir günümü almıştı. Şüpheli neyim var benim anlamıyorum. İnsanlar kimliksiz gizli saklı yıllarca yaşıyor ama ben iç organlarım gözükecek şekilde şeffaf yaşıyorum, gene de benim ben olduğuma inanmıyorlar.

Bir de şu gerçek var; dünyada isimsel olarak da bir tane Halil Kandok'un olması. Şüpheye mahal olacak başka hiçbir kişi de yok. Daha önce açtığım ve şifresini unuttuğum ama kapatılması için ne gerekiyorsa yaptığım-kapatmalarını defalarca söylediğim, profilinde fotoğrafımın olmadığı ve faal olmayan, Facebook yetkililerinin de umrunda olmadığı bir-iki hesabım var. Şüpheleneceksen o hesaplardan şüphelen. Bir de ben Halil Kandok değil de Ayşe-Fatma olsam ne olacak? Hayır, gerçekten Faceboook yetkililerinin çok merak ettiği şüpheli bir şahıssam, hesabımı kapatmadan önce uyarsınlar beni. Tabi işlerine gelmeyince "kapatmak için uyarıda bulunmak zorunda değiliz" ibaresini öne sürüyorlar hemen.

Bu kadar Facebook üyesi olmasaydı, acaba bu kadar keyfi davranırlar mıydı? Faal olmayan sayfalardan şüphelenmeyip de, faal olan sayfaların kapatılması, kapatılmanın paylaşımlarla da alakalı olduğuna işaret ediyor ve hesabın gerçek olmamasını bahane ediyorlar gibime geliyor, diyeceğim ama benim etim ne, butum ne. Benim paylaşımlarım veya kimliğim birilerini rahatsız edecek boyutta değil ki. Altı-üstü 600 arkadaşı olan bir sayfaya sahiptim. Aklıma şu geldi. Acaba Facebook'un üst sorumlusu, "Her gün şu kadar kişinin hesabını kapatacaksınız" diye işgüzarlık mı yapıyor? Sahi kim var Facebook Türkiye'nin başında? Politik görüşleri ne? Başımızdaki iktidara paralel mi bunlar? Sadece sayfalarında belirttikleri gibi mi işliyor düzenekleri yoksa allengirli bir şekilde mi? Sanki Facebook diye bir devlet var, kafasına göre denetleme yapıyor, hesabı olanların kimliklerini ispat etmelerini istiyor.. Çünkü şüpheli hiçbir durum yok sayfamın kapatılmasıyla ilgli olarak. Varsa söyle de bilelim Facebook! Herkes gücüne göre hegemonyasını kuruyor işte.

Facebook'un isteği üzerine gönderdim kimliğimin önlü arkalı fotokopisini sayfamın tekrar açılması için. Bakalım Facebook devleti kimliğimi onaylayacak mı, beni vatandaşlığına tekrar kabul edecek mi?

Sonradan fark ettim. Topluluk sayfası olarak kişisel Facebook sayfama ekli Denizli Gay LBT sayfam da kapanmış ama spor duyurumlarımı yaptığım Denizli Badminton Topluluğu sayfam kapatılmamış. Bu düpedüz homofobidir. Bunun başka bir açıklaması yoktur. O yüzden Facebook'un hesabımın gerçek olmayacağına dair iddiası bahaneden başka bir şey olmayacağı için, hesabımın tekrar açılacağına dair umudum yok.

FACEBOOK'TA YOKUM ARTIK

Kapatılan hesabım tekrar açılmadığı takdirde Facebook'ta olmayacağım. İletişimimi maillerle yapacağım bundan sonra. Bir anlamda Facebook'un homofobisine yenilgi diyebilirsiniz buna. Bugüne kadar kişisel hesaplarımla beraber ortalama 20 veya daha fazla eşcinsellikle ilgili topluluk hesabım kapatılmıştır sanırım. Ve üstelik pornografiyle alakası yoktu bu hesaplarımın. Hepsi de bloglarımdaki yazılarımı ve haberlerimi paylaşmak amacıylaydı. Şimdilik kararım bu doğrultuda. Birilerine yani Facebook'a falan kafa tutmak değil bu. İnsan yıllarca emek veriyor döküman olarak ama hepsi havaya uçuyor bir anda. Bari enerjimi boşa sarf etmemiş ve de sonunda üzülmemiş olurum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder