16 Aralık 2013 Pazartesi

Eşcinselleri bekleteceğinize, toplumu hazırlayın

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ekşi sözlük'ün 20 yazarıyla biraraya gelmiş. Sorulardan biri de, “Yerel seçimlerde eşcinsel bir adayı gösterir misiniz?” olmuş. Kılıçdaroğlu da, "Hayır" demiş. Nedenini de şöyle açıklamış. "Bu toplum daha eşcinsel belediye başkanına hazır değil."

Ne zaman hazır olacak acaba? Muhtemel bir tarih var mı? Eğer bir genel başkan "toplum hazır değil" diye kestirip atıyorsa, bu düşünce ilerisini-gerisini, ötesini-berisini düşünmeyen bir duyarsızlıktır. "Toplum hazır değil" diye bir kesimin temsilciliğini gözardı etmek demek, o kesimi yok saymak demektir. Toplum denilen şey nedir? Toplumu sadece cinsel yönelimler veya ahlak anlayışı, veya geleneksel yapılar mı belirlemektedir? İçinde yaşanılan kültürün ayrımcılığa uğrayan kesimleri siyasi çıkarlara ters diye, yok edilmesine göz mü yumulmalıdır? Evet bir kesim ayrımcılığa uğruyorsa, yasalarda tanımlanmayıp can güvenlikleri sağlanmıyorsa, "toplum hazır değil" diye de muhalefet tarafından bile gözden çıkarılıyorsa, o ülkede siyasetin rengi bellidir, tek renktir, mavidir ve pembeye, gökkuşağına müsamaha gösterilmesi bile söz konusu olmaz. Öyleyse kendi oyumla kendimden niye nefret ettireyim? Daha çok nefret ettirmek için mi destekleyeyim beni yok sayanları?

Tabi bunda sadece heteroseksist siyasi partilerin suçu yok. Eşcinsellerin kendi kendilerini temsil etmemeleriyle alakalı partilerin eşcinselleri yok saymaları. Eğer eşcinseller oylarını bir paket yapsalar, bir temsilciyle de partilerin kapılarını çalsalar, hiçbir siyasi parti toplumu bahane edemez. Çünkü eşcinseller de o toplumun bir parçası ve toplumsal düzene şekil verebilecek çoğunluğun bir parçası. Ama eşcinsellerimiz  de eşcinsel bir yaşama hazır olmadıkları için, görünmeyerek hazır olmayan toplum düşüncesini pekiştiriyorlar. Eşcinsenseller siyasi bir oluşum içine girmeyip, heteroseksist örgütlerden medet umdukları sürece de sürünmeye, sürülmeye devam edeceklerdir. Tamam heteroseksizmle siyasi anlamda dirsek temasında bulunulsun ama tam anlamıyla güvenmek, geleceğimizi onlara bağlamak akıl karı değil. Sanırım biz eşcinsellerde başarma isteği yok. Tembeliz ve eşcinseller hakları için hazırcıyız. "Burası Türkiye, toplum hazır değil" düşüncesi sadece heteroseksist siyasetin değil, eşcinsellerin de bahanesi. Eğer birisi bana "ben sana hazır değilim" diyorsa, kendi hayatımı kendim kurmaktan başka bir seçeneğim olabilir mi? Beklemek için bir gerekçem olabilir mi? Demek ki insanca yaşamak konusunda bizim de bir arzumuz yok.

Ya kendilerine düşman olan siyasete oy veren eşcinsellere ne demeli. Çünkü onlar da heteroseksist. Yani heteroseksizme inanıyorlar. Eşcinsellik bir yanlışlık. Hayatın heteroseksistçe sürdürülmesini onaylıyorlar. Sadece yataktan yatağa eşcinsellik yeterli onlar için. Benim, bırakın eşcinselliğimi, küçücük bir ayrıntımı dahi yok sayan bir zihniyeti, ben niye destekleyeyim ki. Toplum hazır değilmiş. O zaman hazırlayın toplumu. Sizin işiniz toplumu demokrasiye hazırlamak değil mi? Geriye göre mi politika yapıyorsunuz? Eşcinselleri bekleteceğinize, geride kalmış toplumu hazırlayın. Bence toplumu bahane edenlerin kendileri hazır değil asıl eşcinselliğe. Gerçek anlamda eşitliğe inansalardı, insan haklarını ideolojik çıkarlarına kurban edip, toplumu bahane etmezledi.

Hem kağıt üzerinde bir eşitlik, özgürlük, demokrasi ve temsiliyet istiyorum, hem de hayata geçirilmiş bir eşcinsellik. Sadece kağıt üzerinde hak vaad edenlere de inanmıyorum. Benim oyumu isteyen siyasilerin, tabanlarının da eşcinselliğe bakış açısının normal olması gerekiyor. Sadece, "eşcinsellere de hak" demek yeterli değil. Tabanlarını da ikna etsinler eşcinsel hakları konusunda. Sadece bize dönüp eşcinsellere de eşitlik, özgürlük, hak-hukuk demesinler. Eşcinselliğin, doğal yaşamın bir parçası olduğuna inanıp, temsil ettikleri tabanı inandırmak için eşcinsel haklarının siyasetlerinin ana parçalarından bir haline getirmeleri gerekiyor. Şu anda heteroseksüel hakları için mücadele ediliyor mu? Benim de siyasilere inanmam ve güvenmem için, eşcinsel haklarının tartışılmasına lüzum duyulmayacak kadar, eşcinsellere heteroseksüeller kadar eşit gözle gerekiyor. Çünkü eşcinsel olarak ben hayatımı sadece yatakta yaşamıyorum. Eşcinsellerin yatak dışında da bir hayatlarının, bir beyinlerinin olduğunun bilinmesi gerekiyor artık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder